środa, 9 września 2015

Capama - duszona jagniecina

 
Lato z ptakami odchodzi...
By zatrzymac je na chwilke, przyrzadzilam dzis jagniecine na grecka nute... z gozdzikami, cynamonem i skorka pomaranczowa. Danie samo sie robi i jest bardzo dobre.

Skladniki:

* 1,5kg jagnieciny z koscia (np. z udzca)
* 2 cebule
* 600g obranych ziemniakow
* 2 zabki czosnku
* puszka pomidorow (lub 4 pomidory bez skory)
* skorka z 1 pomaranczy
* laska cynamonu
* szklanka czerwonego wina
* 5 gozdzikow
* 2 liscie laurowe
* sol, pieprz, cukier i cayenne do smaku
* 2 lyzki oliwy do smazenia

Na mocno rozgrzanej oliwie podsmazylam mieso z obu stron. Dodalam cebule pokrojona w osemki, a po 2 minutach drobno posiekany czosnek. Gdy zaczal intensywnie pachniec wlalam wino, dodalam skorke i przyprawy, zmniejszymam ogien i dusilam pod przykyciem godzine. Nastepnie dodalam puszke pomidorow i dusilam dalej. Gdy mieso bylo juz dosc miekkie na ostatnie 20 minut wrzucilam grubo pokrojone, surowe ziemniaki.

Brak komentarzy: